Squarespacen uusi Fluid Engine editori

Squarespace julkaisi uuden editorin 21.7.2022. Uusi editori kulkee nimellä Fluid Engine. Tässä postauksessa käsitellään mikä Fluid Engine on ja miten se vaikuttaa olemassaoleviin ja uusiin Squarespace sivustoihin.

Mikä on Fluid Engine?

Fluid Engine on Squarespace 7.1 versioiden sivustoihin tuleva uusi drag-and-drop editori, joka antaa entistä laajemman visuaalisen kontrollin sivustojen rakentamiseen.

Miksi Squarespace julkaisee uuden editorin?

  • Aiemmin käytetty Classic Editor on julkaistu n. 10 vuotta sitten ja se on palvellut hyvin, mutta näiden vuosien aikana Squarespace on tehnyt lukuisia tutkimuksia heidän käyttäjille ja uusi editor on luotu näiden tutkimusten perusteella palvelemaan entistä paremmin.

  • Drag-and-drop metodi on nykyään arkipäivää erilaisissa palveluissa ja nykyinen editori ei toimi niin intuitiivisesti kuin se voisi, joten tämä uusi editori tulee vastaamaan ajan tarpeisiin ja käyttötapoihin.

  • Verkkosivujen visuaalisen suunnittelun tarpeet ovat muuttuneet. Classis editorilla ei ole voinut esimerkiksi (ilman koodia) luoda päällekkäin meneviä elementtejä, täysin sivun reunaan meneviä elementtejä tai luoda erillistä mobiilinäkymää. Uusi editori mahdollistaa tämän kaiken. 


Fluid Engine editorin hyödyt:

  • Rajoittamaton kontrolli elementtien sijoittelulle. Eli voit sijoitella elementtejä vaikka sivuston reunaan tai tekstiä kuvan päälle tms. mikä aikaisemmin on pitänyt tehdä koodin avulla. 

  • Helppokäyttöisyys. Drag-and-drop tyylillä on helppo sijoitella elementtejä sivulla miten haluaa. 

  • Parempi mobiiliversion hallinta. Fluid Enginellä mobiiliversio rakennetaan erillisenä desktop näkymästä, jolloin sen voi helposti suunnitella sopimaan paremmin mobiilinäkymään. 



Miten Fluide Engine eroaa Classic Editorista?

Ihan aluksi sanottakoon, että Fluid Engine ei vaikuta Squarespacen perusasetuksiin kuten tyyliasetuksiin tms. Fluid Engine on editori, eli sen käyttö rajautuu sivun editointinäkymään. Squarespacella on rakennettu sivuja editorilla aina blockeilla ja ne säilyvät edelleen. Uusi editori käytännössä mahdollistaa blockien järjestelyn hieman eri tavalla. Eli vaikka muutos kuulostaa aika massiiviselta ja sen vaikutus Squarespacen käyttäjiin laajemmalti on tietysti suuri, se on todellisuudessa vain yhden osion muutos, joka on mahdollista ottaa haltuun nopeastikin.

Isoimmat käytännön erot Fluid Enginen ja Classic editorin välillä:

 

Classic Editor

  • Blockeja sijoitellaan Spacer blockien avulla

  • Perus block asetukset

  • Sectionille annetaan sectionin asetuksista sekä korkeus, että leveys

  • Ei erillistä mobiilinäkymän asettelua

  • Kuvien valmiita malliasetteluja (esim. Collage, Stack, Overlap, Card jne) saatavilla

 

Fluid Engine

  • Blockeja sijoitellaan ilman Spacer blockia drag-and-drop tyylillä

  • Laajemmat block asetukset

  • Sectionille annetaan sectionin asetuksissa vain korkeus ja leveys määrittyy sisällön ja rivien määrän mukaan

  • Erillinen mobiiliasettelun mahdollisuus

  • Kuvien valmiit malliasettelut (esim. Collage, Stack, Overlap, Card jne) ovat poistuneet, koska niiden asettelut voi nykyään tehdä drag-and-drop tyylillä


Miten Fluid Engine vaikuttaa olemassaoleviin ja uusiin sivustoihin?

YLEISTÄ:

  • Fluid Engine tulee käyttöön vain Squarespace 7.1 versioon

  • Fluid Engine tulee käyttöön kaikkiin tavallisiin sectioneihin. Erikoissectionit (kuten blogi, gallery sectionit, autolayout list sectionit, ja verkkokaupan tuotteet säilyvät ennallaan.) 

  • Classic editor poistuu yleisestä käytöstä uusille sectioneille 31.8.2022. Eli 31.8.2022 Jälkeen kaikki uudet normaalit sectionit Squarespace sivustoilla käyttävät Fluid Engine editoria. 

  • Squarespacessa Classic Editorilla sectioneihin on lisätty sisältöelementit erilaisilla Blockeilla. Nämä blockit säilyvät ennallaan, mutta niiden lisääminen ja käyttö tapahtuu hieman eri tavalla. Suurin muutos on blockien asettelussa, joka jatkossa tehdään täysin vapaasti drag-and-drop tyylillä ilman spacer blockeja.


OLEMASSAOLEVAT SIVUT, JOISSA ON KÄYTETTY CLASSIC EDITORIA:

  • Olemassaolevilla Squarespace sivustoilla Classic Editorilla tehdyt sectionit säilyvät sellaisenaan ellet valitse vaihtaa sitä uuteen Fluid Engineen klikkaamalla sectionin sisällä editointinäkymässä UPGRADE:


  • Jos vaihdat jonkun sectionin uuteen Fluid Engineen, Classic editoria ei saa enää takaisin. JOS sivustollasi on käytetty koodia jossakin Classic editorilla tehdyssä sectionissa ja vaihdat editorin Fluid Engineen, koodit eivät enää toimi. Eli en suosittele vaihtamaan olemassaolevia Classic editorilla tehtyjä sectioneita Fluid Engine editoriin jos olet käyttänyt koodia, joka pätee siihen sectioniin. 

  • Jos sinulla on jo sivut olemassa, jotka on tehty Classic editorilla, voit antaa kaiken olla entisellään ja päivittää sivuja entiseen tapaan ja vain uudet sivut ja sectionit tulevat olemaan Fluid Engine editorilla, eli siinä kohtaa kun teet uusi sivuja ja sectioneita, tulee sinun opetella uuden Fluid Enginen käyttö.

  • Jos et ole käyttänyt sivuillasi koodia, voit halutessasi päivittää kaikki sivuilla olevat sectionit Fluid Engineen jos se tuntuu helpommalta, että kaikkia sivuja päivitetään samalla tavalla.


UUDET SIVUT, JOISSA EI OLE KÄYTETTY CLASSIC EDITORIA:

  • Kaikki uudet sivustot ja niiden sivuilla olevat tavalliset sectionit tulevat automaattisesti Fluid Enginellä editoitavaksi. Erikoissectionit (kuten blogi, gallery sectionit, autolayout list sectionit, ja verkkokaupan tuotteet editoidaan Classic editorilla). 


Yhteenveto

Uusi Fluid Engine editori mahdollistaa visuaalisesti päräyttävämpien verkkosivujen tekemisen ilman koodaustaitoja. Siirtymävaihe uuteen editoriin voi kuitenkin tuoda sekavia tilanteita, koska olemassaolevilla sivuilla tulee olemaan sekaisin kahdenlaisia editoreita sivuja päivitettäessä. Jos olemassaolevalla verkkosivulla ei ole käytetty koodia, voi sivuston omistaja kuitenkin halutessaan päivittää (UPGRADE) kaikki sivut/sectionit Fluid Engineen, joka selkeyttää jatkoa ajatellan sivujen päivittämistä.

Fluid Engineä ja Squarespacea jatkokehitetään jatkuvasti edelleen eli muutoksia sen sisällä tulee melko varmasti pikkuhiljaa julkaisun jälkeenkin, mutta isoin muutos on ylipäätään sen tuleminen. Editori voi olla näiden kaikkien muutosten takia hieman kökkö ajoittain. Yleensä niissä tilanteissa auttaa jos tallentaa muutokset ja päivittää sivun ja palaa sitten takaisin editor näkymään. 

Oma kokemukseni Fluid Enginestä on positiivinen ja autan sinua navigoimaan Squarespace sivustosi mahdollisten muutosten kanssa.

 
Taru Salokangas

Taru Salokangas on Squarespace asiantuntija ja markkinoinnin ammattilainen. Blogista ja sivustolta löydät ohjeita sekä vinkkejä Squarespace kotisivujen tekemiseen ja ylläpitämiseen.

https://tarusalokangas.com
Edellinen
Edellinen

Näin lisäät Google analyticsin squarespace -sivulle

Seuraava
Seuraava

Squarespace scrolling block esittely